νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών στην εφορία

  • 01/14/2019 15:49:29

Η «τύχη» της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση οφειλών στην εφορία κρίνεται στα τέλη του τρέχοντος μηνός κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους εταίρους.

Αυτό διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι οι δόσεις σίγουρα θα είναι περισσότερες από τις 12 που ισχύουν σήμερα για την πάγια ρύθμιση, ίσως 24 ή 36, όμως εάν θα φτάσουν τις 120 θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και πάλι των δανειστών.

Επισημαίνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου «πακέτο» σεναρίων για αύξηση των δόσεων, προκειμένου να ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο νέο μεταμνημονιακό τεστ που θα περάσει η ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση όποια και αν είναι η νέα ρύθμιση, το πλήθος των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, ενώ θα είναι αυτοματοποιημένη.

Συγκεκριμένα, θα αφορά όλους τους φορολογουμένους και με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη θα προσδιορίζεται με ηλεκτρονικό τρόπο ο μέγιστος αριθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, με στόχο η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι 50 ευρώ.