ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας άνοδο από την αμελητέα ποσότητα ισχύος που αντιπροσώπευε μόλις πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία ελάχιστη ποσότητα σε σχέση με το πραγματικό δυναμικό της βιομηχανίας. Η ηλιακή ενέργεια είναι η πιο άφθονη μορφή ενέργειας στη γη, με την επιφάνεια του πλανήτη να δέχεται αρκετή ηλιακή ενέργεια κάθε ώρα, ικανή να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας για ένα χρόνο Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της DNV GL, μιας εταιρείας διασφάλισης ποιότητας και διαχείρισης κινδύνου, η παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 65 φορές μέχρι το 2050, καθιστώντας την ηλιακή ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6.500% μεταξύ 2016 και 2050, οφείλεται στο γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσεται από μια αρκετά μικρή βάση. Σύμφωνα με την έκθεση, στα τέλη του 2016 εγκαταστάθηκαν μόνο 290 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας και τώρα εγκαθίστανται περίπου 100 γιγαβάτ ετησίως. Μέχρι το 2050, η DNV GL αναμένει ότι θα εγκαθίστανται 18.895 γιγαβάτ.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια προβλέπεται να παράσχουν τα δύο τρίτα του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας το 2050. Ακόμα πιο εντυπωσιακά, αυτό αναμένεται να εξοικονομήσει κόστος, με τις ενεργειακές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειώνονται από 5,5% το 2016 σε 3,1% το 2050.

Το 30% των 18.895 γιγαβάτ προβλέπεται να εγκατασταθεί ως φωτοβολταϊκά σε στέγες σε όλο τον κόσμο. Αυτό παρουσιάζει μια πιθανή ευκαιρία ανάπτυξης για όλες τις εταιρείες παραγωγής ηλιακών συλλεκτών υψηλής απόδοσης, δεδομένου ότι οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερο τίμημα για καλύτερη αποδοτικότητα. Το υπόλοιπο 70% της ηλιακής αγοράς θα εγκατασταθεί σε μεγάλα και μικρά επίγεια συστήματα, παρουσιάζοντας με τη σειρά του πολυάριθμες ευκαιρίες ανάπτυξης.


ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΦΑΙΡΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
© 2021 SFAIRA FM | CREATED BY ITWORX